Підписатися на RSS

Законодавство щодо організації харчування

Закон України "Про дитяче харчування"Закачати...
Закон України " Про безпечність та якість харчових продуктів"Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Спільний наказ Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"Закачати...
Наказ Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 N 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Методичні рекомендації щодо дотримання санітарних вимог під час організації харчування на підприємствах громадського харчуванняЗакачати...
Наказ Департаменту освіти від 22.01.2016 №15 Харківської міської ради "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста у 2016 році"Закачати...
Рішення Харківської міської ради №3 від 20.01.2016 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2016 році"Закачати...
Наказ адміністрації Жовтневого району від 21.01.2016 № 2 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти Жовтневого району у 2016 році"Закачати...
Наказ управління освіти адміністрації Жовтневого району Харківської міської ради від 22.01.2016 №15 "Про організацію харчування учнів та вихованців" навчальнихзакладів Жовтневого району у 2016 роціЗакачати...

Наказ Управління освіти адміністрації Жовтневого району Харківської міської ради від 15.07.2016 № 156 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів Жовтневого району у вересні – грудні 2016 рокуЗакачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Жовтневого району Харківської міської ради від 15.12.2016 № 335 "Про підсумки організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Жовтневого району у 2016 році"Закачати...
Рішення Харківської міської ради №3 від 18.01.2017 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2017 році"Закачати...
Наказ Департаменту освіти від 20.01.2017 №23 Харківської міської ради "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста у 2017 році"Закачати...

Нормативно-методичні рекомендації щодо організації харчування

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКОЛАХЗакачати...
Рекомендовані матеріали щодо створення та функціонування комісії громадського контролюЗакачати...

Харчування учнів ХЗОШ № 76 здійснює КП "Комбінат дитячого харчування"

/Files/images/IMG_0739.jpgЗавідуюча виробництвом Семененко Віра Василівна

ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ

в їдальні ХЗОШ № 76

Час
Клас
Відповідальний

Перша перерва

1-А (харчування молоком)

3-А

4-А

Половик Т.О.

Артюшенко Л.В.

Фесенко І.В.

Друга перерва

1-А

2-А

5-А, 6-А

Половик Т.О.

Лободенко Л.М.

Класні керівники

Третя перерва

8-А, 9-А

Класні керівники

Четверта перерва

Учні пільгового контингенту

5-11 класів

10-А, 11-А

Міллер І.В.

Класні керівники

14.25 – 14.55

ГПД 1-4 класів

Петренко А.І.

14.40 – 14.55

ГПД 5-7 класів

Вихователі ГПД


У школі за рахунок бюджетних коштiв здiйснюється харчування учнiв:

-1-4 класiв;
- з числа дiтей-сирiт та дiтей, позбавлених батькiвського пiклування;
- з малозабезпечених сiмей, що отримують допомогу вiдповiдно до Закону України "Про державну соцiальну допомогу малозабезпеченим сiм'ям" (1768-14).

/Files/images/витамины.jpg Вітаміни

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов'язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.

Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах - міститься каротин - провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.

Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості - у молоці й вершковому маслі.

Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рослин, шпинаті, капусті.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі. Вітаміни групи В містяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м'ясі, печінці, яєчному жовтку.

Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м'ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі. При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов'язково варто додатково вводити вітамін С.

/Files/images/5-1-728.jpg

Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій, зосередженість і відповідальність у навчанні.

Баланс води

Важливим є підтримання водного балансу протягом дня – школяр повинен випивати в середньому 1,5 л. чистої питної води. Дефіцит води в організмі викликає неуважність, втому і навіть головний біль.

Після активної гри на перерві дитина обов'язково захоче пити, а якщо у неї не виявиться пляшечки з водою, вона неодмінно нап'ється води з-під крану.

Щоб школяр витримував шкільні навантаження і менше втомлювався від розумової діяльності, необхідно включити в його раціон молочні продукти, яйця, рибу, різні види каш.

Покращуємо пам'ять

Покращити пам'ять допоможуть такі продукти як картопля (особливо в запеченому вигляді), кефір і натуральний йогурт (джерело кальцію, калію, фосфору, йоду), шпинат, зелений горошок (багаті фолієвою кислотою), риба і морепродукти (вітамін В12), білий сир (джерело білку і кальцію).

Боремося з неуважністю

Справитися з неуважністю і розсіяністю школяра можна, ввівши в його раціон горіхи і банани. Також на столі дитини повинні бути продукти, які допоможуть сконцентруватися на навчанні: яйця, рис, хліб з борошна грубого помолу.

Піднімаємо настрій

Підняти настрій допоможуть продукти, до складу яких входить вітамін В6. У м'ясі, сирі, молоці, квасолі, помідорах міститься цей важливий вітамін. Зрозуміло, не слід забувати і про традиційні продукти гарного настрою такі, як шоколад (чим більший відсоток вміст какао, тим краще), банани, інжир, фініки. Ці продукти містять серотонін - «гормон щастя».

Зміцнюємо нервову систему

Нервова система зміцнюється при введенні в раціон м'яса, багатих йодом морепродуктів і твердих сортів сиру.

Покращуємо зір

Одним з факторів погіршення зору школярів є велике навантаження на очі під час навчального процесу. Для підтримання здоров’я очей важливо включати в раціон такі продукти, як морква, солодкий перець (червоний), яблука, помідори, абрикоси.

Здорове харчування школярів в руках батьків. Якщо вся родина звикла харчуватися правильно та збалансовано, то і дитина буде привчена до вживання корисної їжі, здатної забезпечити зарядом і енергією на цілий день.

Сухофрукти

Сухофрукти містять цілий ряд мінеральних речовин – кальцій, магній, натрій, залізо. До того ж сухофруктами легко утамувати відчуття голоду, і тому вони чудово підійдуть для перекусу.Пропонуйте дитині компоти, пюре або додавайте трохи сухофруктів в кашу кілька разів на день. Але не забувайте, що це мають бути саме сушені плоди, а не зацукровані фрукти. Їх кількість може бути різною, залежно від страви, але в середньому близько 50-100 г на день.

Чим можна замінити цукерки?

Солодощі можна замінити солодкими овочами та фруктами.

  • Овочі – гарбуз, морква.
  • Фрукти – яблука, груші, мандарини, апельсини, інжир.
  • Сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, фініки.

Замість шоколадних батончиків для покращення роботи мозку можна давати дитині в школу запіканки з морквою, гарбузом і сухофруктами, відвар шипшини, пиріг з медом та яблуками, печені яблука з медом і корицею і т.д.

/Files/images/eatwellplatelarge_Ukr.jpg

10 найшкідливіших продуктів харчування

  1. Жувальні цукерки, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
  2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
  3. Солодкі газовані напої – коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
  4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
  5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
  6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
  7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але ікетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
  8. Локшина швидкого приготуванняпредставляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
  9. Сіль знижує тиск, порушує cоле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.
  10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.
Кiлькiсть переглядiв: 916