Повернутися до звичайного режиму

Організація харчування

ПЕРЕЛІК нормативно-правових документів з питань організації харчування

Про організацію харчування в закладах загальної середньої освіти Новобаварського району

Указ Президента України від 07.12.2019 №894/2019 "Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей"

/Files/images/tsibulnik_nv/1/IMG_4866.JPG

/Files/images/foto_na_sayt/IMG_6838_Original.jpg

/Files/images/foto_na_sayt/IMG_4865.JPG

/Files/images/foto_na_sayt/IMG_7116_Original.jpg

Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році

Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 затверджено з 01.01.2022 року грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:

У закладах дошкільної освіти: - Для вихованців віком від 1 до 3 років - 35,00 гри (із розрахунку: 14.00 грн - бюджетні кошти та 21,00 грн - батьківська плата).

- Для вихованців віком від 3 до 6 (7) років - 40,00 грн (із розрахунку: 16,00 грн - бюджетні кошти та 24,00 грн - батьківська плата).

- У санаторних та спеціальних групах для вихованців віком від 1 до 3 років - 36,00 грн, від 3 до 6 (7) років - 41,00 грн (відповідно до законодавства України).

У закладах загальної середньої освіти:

- Для учнів 1-4 класів - не більше 16,00 грн. - Для учнів 1 класів безкоштовне харчування молоком - не більше 9.00 грн.

- . Для учнів 1-11 класів пільгового контингенту, у тому числі дітей учасників антигерористичної операції (операції об’єднаних сил), — не більше 22.00 грн.

- Для дітей у закладах відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти - не більше 40,00 грн.

- Для учнів пільгових категорій у закладах професійно-технічної освіти усіх типів - 60,00 грн.

Питання щодо організації харчування у закладах загальної середньої освіти

Організаційні – методичні вказівки щодо харчування учнів 1-х класів молоком

/Files/images/shkola_zdorovya/harchuvannya/2696711-a3002f21f2b70601.jpg

Законодавство щодо організації харчування

Закон України "Про дитяче харчування"Закачати...
Закон України " Про безпечність та якість харчових продуктів"Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Спільний наказ Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"Закачати...
Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28.12.2014 №76-VIIIЗакачати...
Рішення Харківської міської ради №3 від 18.01.2017 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2017 році"Закачати...
Наказ Департаменту освіти від 20.01.2017 №23 Харківської міської ради "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста у 2017 році"Закачати...
Наказ адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 24.01.2017 № 6 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти Новобаварського району у 2017 році"Закачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 25.01.2017 № 21 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у 2017 роціЗакачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 28.08.2017 № 163 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у вересні - грудні 2017 році"Закачати...
Комплексна програма розвитку освіти м.Харкова на 2018-2022 рокиЗакачати...
РІШЕННЯ 17 сесії 7 скликання ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 20.12.2017 № 905/17"Про внесення змін до Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки"Закачати...
РІШЕННЯ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 14.02.2018 №54Закачати...
Наказ Департаменту освіти Харківської міської ради від 16.02.2018 №32 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2018 році"Закачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 22.02.2018 № 35 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2018 році"Закачати...

РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ від 12.12.2018 № 911 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2019 році"Закачати...

Нормативно-методичні рекомендації щодо організації харчування

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКОЛАХЗакачати...
Рекомендовані матеріали щодо створення та функціонування комісії громадського контролюЗакачати...

Харчування учнів ХГ № 76 здійснює КП "Комбінат дитячого харчування"

ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ

в їдальні ХГ № 76

Час Клас
8.35 – 8.50 ( в класній кімнаті) 8.40- 8.50 1-А (харчування молоком) 3-А ( сніданок)
09.30 – 09.50 4-А, 4-Б (сніданок); 5-А (обід)
10.20 - 10.35 1-А (сніданок)
10.30 - 10.45 2-А (сніданок); 9-А (обід)
10.45-10.55 11.40 - 11.50 6-А,11-А класи (обід) 7-А (обід)
12.35-12.45 8-А ( обід) Учні пільгового контингенту 5-11 класів (обід)
13.00 – 13.30 ГПД 1-А, 2-А класи (обід) Учні пільгового контингенту 1-2 класів (обід)
13.45 – 14.15 ГПД 3-А,4-Б, 4-А класи (обід) Учні пільгового контингенту 3-4 класів (обід)

У школі за рахунок бюджетних коштiв здiйснюється харчування учнiв:

-1-4 класiв;
- з числа дiтей-сирiт та дiтей, позбавлених батькiвського пiклування;
- з малозабезпечених сiмей, що отримують допомогу вiдповiдно до Закону України "Про державну соцiальну допомогу малозабезпеченим сiм'ям" (1768-14).

/Files/images/витамины.jpg Вітаміни

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов'язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.

Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах - міститься каротин - провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.

Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості - у молоці й вершковому маслі.

Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рослин, шпинаті, капусті.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі. Вітаміни групи В містяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м'ясі, печінці, яєчному жовтку.

Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м'ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі. При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов'язково варто додатково вводити вітамін С.

/Files/images/5-1-728.jpg

Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій, зосередженість і відповідальність у навчанні.

Баланс води

Важливим є підтримання водного балансу протягом дня – школяр повинен випивати в середньому 1,5 л. чистої питної води. Дефіцит води в організмі викликає неуважність, втому і навіть головний біль.

Після активної гри на перерві дитина обов'язково захоче пити, а якщо у неї не виявиться пляшечки з водою, вона неодмінно нап'ється води з-під крану.

Щоб школяр витримував шкільні навантаження і менше втомлювався від розумової діяльності, необхідно включити в його раціон молочні продукти, яйця, рибу, різні види каш.

Покращуємо пам'ять

Покращити пам'ять допоможуть такі продукти як картопля (особливо в запеченому вигляді), кефір і натуральний йогурт (джерело кальцію, калію, фосфору, йоду), шпинат, зелений горошок (багаті фолієвою кислотою), риба і морепродукти (вітамін В12), білий сир (джерело білку і кальцію).

Боремося з неуважністю

Справитися з неуважністю і розсіяністю школяра можна, ввівши в його раціон горіхи і банани. Також на столі дитини повинні бути продукти, які допоможуть сконцентруватися на навчанні: яйця, рис, хліб з борошна грубого помолу.

Піднімаємо настрій

Підняти настрій допоможуть продукти, до складу яких входить вітамін В6. У м'ясі, сирі, молоці, квасолі, помідорах міститься цей важливий вітамін. Зрозуміло, не слід забувати і про традиційні продукти гарного настрою такі, як шоколад (чим більший відсоток вміст какао, тим краще), банани, інжир, фініки. Ці продукти містять серотонін - «гормон щастя».

Зміцнюємо нервову систему

Нервова система зміцнюється при введенні в раціон м'яса, багатих йодом морепродуктів і твердих сортів сиру.

Покращуємо зір

Одним з факторів погіршення зору школярів є велике навантаження на очі під час навчального процесу. Для підтримання здоров’я очей важливо включати в раціон такі продукти, як морква, солодкий перець (червоний), яблука, помідори, абрикоси.

Здорове харчування школярів в руках батьків. Якщо вся родина звикла харчуватися правильно та збалансовано, то і дитина буде привчена до вживання корисної їжі, здатної забезпечити зарядом і енергією на цілий день.

Сухофрукти

Сухофрукти містять цілий ряд мінеральних речовин – кальцій, магній, натрій, залізо. До того ж сухофруктами легко утамувати відчуття голоду, і тому вони чудово підійдуть для перекусу.Пропонуйте дитині компоти, пюре або додавайте трохи сухофруктів в кашу кілька разів на день. Але не забувайте, що це мають бути саме сушені плоди, а не зацукровані фрукти. Їх кількість може бути різною, залежно від страви, але в середньому близько 50-100 г на день.

Чим можна замінити цукерки?

Солодощі можна замінити солодкими овочами та фруктами.

  • Овочі – гарбуз, морква.
  • Фрукти – яблука, груші, мандарини, апельсини, інжир.
  • Сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, фініки.

Замість шоколадних батончиків для покращення роботи мозку можна давати дитині в школу запіканки з морквою, гарбузом і сухофруктами, відвар шипшини, пиріг з медом та яблуками, печені яблука з медом і корицею і т.д.

/Files/images/eatwellplatelarge_Ukr.jpg

10 найшкідливіших продуктів харчування

  1. Жувальні цукерки, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
  2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
  3. Солодкі газовані напої – коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
  4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
  5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
  6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
  7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але ікетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
  8. Локшина швидкого приготуванняпредставляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
  9. Сіль знижує тиск, порушує cоле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.
  10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.
Кiлькiсть переглядiв: 1193