Організація харчування
ПЕРЕЛІК нормативно-правових документів з питань організації харчування
Про організацію харчування в закладах загальної середньої освіти Новобаварського району
Указ Президента України від 07.12.2019 №894/2019 "Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей"
Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році
Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 затверджено з 01.01.2022 року грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:
У закладах дошкільної освіти: - Для вихованців віком від 1 до 3 років - 35,00 гри (із розрахунку: 14.00 грн - бюджетні кошти та 21,00 грн - батьківська плата).
- Для вихованців віком від 3 до 6 (7) років - 40,00 грн (із розрахунку: 16,00 грн - бюджетні кошти та 24,00 грн - батьківська плата).
- У санаторних та спеціальних групах для вихованців віком від 1 до 3 років - 36,00 грн, від 3 до 6 (7) років - 41,00 грн (відповідно до законодавства України).
У закладах загальної середньої освіти:
- Для учнів 1-4 класів - не більше 16,00 грн. - Для учнів 1 класів безкоштовне харчування молоком - не більше 9.00 грн.
- . Для учнів 1-11 класів пільгового контингенту, у тому числі дітей учасників антигерористичної операції (операції об’єднаних сил), — не більше 22.00 грн.
- Для дітей у закладах відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти - не більше 40,00 грн.
- Для учнів пільгових категорій у закладах професійно-технічної освіти усіх типів - 60,00 грн.
Питання щодо організації харчування у закладах загальної середньої освіти
Організаційні – методичні вказівки щодо харчування учнів 1-х класів молоком
Законодавство щодо організації харчування
Закон України "Про дитяче харчування" | Закачати... |
Закон України " Про безпечність та якість харчових продуктів" | Закачати... |
Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" | Закачати... |
Спільний наказ Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах" | Закачати... |
Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини" | Закачати... |
Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28.12.2014 №76-VIII | Закачати... |
Рішення Харківської міської ради №3 від 18.01.2017 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2017 році" | Закачати... |
Наказ Департаменту освіти від 20.01.2017 №23 Харківської міської ради "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста у 2017 році" | Закачати... |
Наказ адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 24.01.2017 № 6 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти Новобаварського району у 2017 році" | Закачати... |
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 25.01.2017 № 21 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у 2017 році | Закачати... |
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 28.08.2017 № 163 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у вересні - грудні 2017 році" | Закачати... |
Комплексна програма розвитку освіти м.Харкова на 2018-2022 роки | Закачати... |
РІШЕННЯ 17 сесії 7 скликання ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 20.12.2017 № 905/17"Про внесення змін до Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки" | Закачати... |
РІШЕННЯ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 14.02.2018 №54 | Закачати... |
Наказ Департаменту освіти Харківської міської ради від 16.02.2018 №32 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2018 році" | Закачати... |
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 22.02.2018 № 35 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2018 році" | Закачати... |
РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ від 12.12.2018 № 911 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2019 році" | Закачати... |
Нормативно-методичні рекомендації щодо організації харчування
СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКОЛАХ | Закачати... |
Рекомендовані матеріали щодо створення та функціонування комісії громадського контролю | Закачати... |
Харчування учнів ХГ № 76 здійснює КП "Комбінат дитячого харчування"
ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ
в їдальні ХГ № 76
Час | Клас |
8.35 – 8.50 ( в класній кімнаті) 8.40- 8.50 | 1-А (харчування молоком) 3-А ( сніданок) |
09.30 – 09.50 | 4-А, 4-Б (сніданок); 5-А (обід) |
10.20 - 10.35 | 1-А (сніданок) |
10.30 - 10.45 | 2-А (сніданок); 9-А (обід) |
10.45-10.55 11.40 - 11.50 | 6-А,11-А класи (обід) 7-А (обід) |
12.35-12.45 | 8-А ( обід) Учні пільгового контингенту 5-11 класів (обід) |
13.00 – 13.30 | ГПД 1-А, 2-А класи (обід) Учні пільгового контингенту 1-2 класів (обід) |
13.45 – 14.15 | ГПД 3-А,4-Б, 4-А класи (обід) Учні пільгового контингенту 3-4 класів (обід) |
У школі за рахунок бюджетних коштiв здiйснюється харчування учнiв:
-1-4 класiв;
- з числа дiтей-сирiт та дiтей, позбавлених батькiвського пiклування;
- з малозабезпечених сiмей, що отримують допомогу вiдповiдно до Закону України "Про державну соцiальну допомогу малозабезпеченим сiм'ям" (1768-14).
Вітаміни
Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов'язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.
Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах - міститься каротин - провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.
Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості - у молоці й вершковому маслі.
Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рослин, шпинаті, капусті.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі. Вітаміни групи В містяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м'ясі, печінці, яєчному жовтку.
Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м'ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі. При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов'язково варто додатково вводити вітамін С.
Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню таких навичок, як здатність самостійно вирішувати поставлені задачі, зібраність, координація дій, зосередженість і відповідальність у навчанні.
Баланс води
Важливим є підтримання водного балансу протягом дня – школяр повинен випивати в середньому 1,5 л. чистої питної води. Дефіцит води в організмі викликає неуважність, втому і навіть головний біль.
Після активної гри на перерві дитина обов'язково захоче пити, а якщо у неї не виявиться пляшечки з водою, вона неодмінно нап'ється води з-під крану.
Щоб школяр витримував шкільні навантаження і менше втомлювався від розумової діяльності, необхідно включити в його раціон молочні продукти, яйця, рибу, різні види каш.
Покращуємо пам'ять
Покращити пам'ять допоможуть такі продукти як картопля (особливо в запеченому вигляді), кефір і натуральний йогурт (джерело кальцію, калію, фосфору, йоду), шпинат, зелений горошок (багаті фолієвою кислотою), риба і морепродукти (вітамін В12), білий сир (джерело білку і кальцію).
Боремося з неуважністю
Справитися з неуважністю і розсіяністю школяра можна, ввівши в його раціон горіхи і банани. Також на столі дитини повинні бути продукти, які допоможуть сконцентруватися на навчанні: яйця, рис, хліб з борошна грубого помолу.
Піднімаємо настрій
Підняти настрій допоможуть продукти, до складу яких входить вітамін В6. У м'ясі, сирі, молоці, квасолі, помідорах міститься цей важливий вітамін. Зрозуміло, не слід забувати і про традиційні продукти гарного настрою такі, як шоколад (чим більший відсоток вміст какао, тим краще), банани, інжир, фініки. Ці продукти містять серотонін - «гормон щастя».
Зміцнюємо нервову систему
Нервова система зміцнюється при введенні в раціон м'яса, багатих йодом морепродуктів і твердих сортів сиру.
Покращуємо зір
Одним з факторів погіршення зору школярів є велике навантаження на очі під час навчального процесу. Для підтримання здоров’я очей важливо включати в раціон такі продукти, як морква, солодкий перець (червоний), яблука, помідори, абрикоси.
Здорове харчування школярів в руках батьків. Якщо вся родина звикла харчуватися правильно та збалансовано, то і дитина буде привчена до вживання корисної їжі, здатної забезпечити зарядом і енергією на цілий день.
Сухофрукти
Сухофрукти містять цілий ряд мінеральних речовин – кальцій, магній, натрій, залізо. До того ж сухофруктами легко утамувати відчуття голоду, і тому вони чудово підійдуть для перекусу.Пропонуйте дитині компоти, пюре або додавайте трохи сухофруктів в кашу кілька разів на день. Але не забувайте, що це мають бути саме сушені плоди, а не зацукровані фрукти. Їх кількість може бути різною, залежно від страви, але в середньому близько 50-100 г на день.
Чим можна замінити цукерки?
Солодощі можна замінити солодкими овочами та фруктами.
- Овочі – гарбуз, морква.
- Фрукти – яблука, груші, мандарини, апельсини, інжир.
- Сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, фініки.
Замість шоколадних батончиків для покращення роботи мозку можна давати дитині в школу запіканки з морквою, гарбузом і сухофруктами, відвар шипшини, пиріг з медом та яблуками, печені яблука з медом і корицею і т.д.
10 найшкідливіших продуктів харчування
- Жувальні цукерки, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
- Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
- Солодкі газовані напої – коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
- Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
- Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
- Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
- Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але ікетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
- Локшина швидкого приготуванняпредставляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
- Сіль знижує тиск, порушує cоле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.
- Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.